Creation

Lagom till 150-årsjubileet av Charles Darwins omstörtande verk Om arternas uppkomst  kom filmen Creation med Paul Bettany i rollen som den store vetenskapsmannen. För manuset står för övrigt John Collee, som tidigare har skrivit manus till Master and Commander – tveklöst en av de mest trovärdiga och skickligast gjorda historiska filmerna som filmats hittills (där Bettany f.ö. också gjorde en liknande roll som den fiktive Dr. Maturin). Creation kanske inte är lika dramatisk, men inte desto mindre en vansinnigt snyggt gjord film på samma nivå som den förra.

 

Handlingen kretsar dels kring Darwins spända förhållande till sin fromt troende hustru Emma (spelad av Bettanys riktiga fru Jennifer Connely), dels hans speciellt ömsinta relation till dottern Annie samt hans kamp mot de kroniska psykiska och fysiska besvär som han ansattea av genom större delen av livet, en kamp som knappast underlättades av favoritdotterns tragiska död vid 10 års ålder och striden kring hans glödhett kontroversiella evolutionsteori. Det är en psykiskt bräcklig men samtidigt ganska ungdomlig Charles Darwin som Bettany gestaltar, inte den dystre tomtefarsliknande figur som vi annars kanske främst förknippar med honom utan den 50-årige familjefadern Darwin som precis står på tröskeln till sitt stora vetenskapliga genombrott (och därmed personliga fördärv). Vi får även ta del av återblickar till Darwins tidigare karriär, bland annat hans deltagande i expeditionen till Eldslandet där två unga ”vildar” fångades in för att uppfostras i England samt hans arbete med orangutangen Jenny. Toby Jones gör för övrigt en stentuff tolkning av den bitske ateisten Thomas Huxley (”Darwins bulldog”) som dyker upp i ett par scener (däremot undrar jag om Huxley verkligen var dvärg?).

Creation är på det hela taget en mycket sevärd och vacker film, helt klart en av de bättre historiska filmer jag sett på mycket länge, och den påkostade rekvisitan är naturligtvis ett plus för oss som är intresserade av historiska kläder och annan realia.

Annonser

3 svar to “Creation”

  1. Daniel Says:

    Jag hade nästan glömt bort den här rullen. Minns allt tjafs den orsakade redan innan den kom, inte minst det här med att den portades i USA. Nu ska jag självklart se den. Visste inte att det var Master and Commander-kvalitét. Det lockar såklart mig.

  2. Mikael Says:

    Portad i USA? Skulle iofs inte förvåna mig om den blivit det i det inre av Alabama med omnejd, men det är väl bara till filmens fördel i så fall

  3. Elin Says:

    Å jäklar, den här måste jag ju bara se- allt man kan önska sig av en film! Vetenskapshistoria, kostym, biologi och snyggt foto. Och Paul Bettany som ju är fantastisk. Det här ska absolut kollas upp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: